Προφίλ

ηρω ανυφαντη

Προφίλ

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου διαμένω και εργάζομαι ως Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική Οικογενειακή θεραπεύτρια

Είμαι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.) και από το 2014 (έχοντας την απαιτούμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) ασκώ θεραπευτικό έργο: 

  1. με ενήλικες κι εφήβους,
  2. ατομικά και ομαδικά,
  3. με ζευγάρια και οικογένειες.

 

Παράλληλα, συντονίζω ομάδες σχολών γονέων στοχεύοντας στην εκπαίδευση και στήριξη κάθε μητέρας και πατέρα, στον σύνθετο ρόλο του γονιού.

ΗΡΩ ΑΝΥΦΑΝΤΗ
Σπουδές - Ψυχοθεραπεία Ηρώ Ανυφαντή

Σπουδές

Με την ολοκλήρωση των βασικών μου σπουδών στο Τμήμα
Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 (2009). 
Συνέχισα και ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου
σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Victor Segalen
του Bordeaux (2011) στη Γαλλία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησα έναν τετραετή κύκλο
σπουδών στον οποίο ειδικεύτηκα στη συστημική ψυχοθεραπευτική
προσέγγιση στο Συστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχολογικής
Υποστήριξης
(Σ.Κ.Ε.Ψ.Υ.Σ.).

Το πτυχίο της Συστημικής Οικογενειακής Ψυχοθεραπεύτριας
μου προσέφερε την κατάρτιση, εκτός από ατομικές συνεδρίες,
να εργάζομαι θεραπευτικά και με ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες
.

Εργασιακή Εμπειρία

Από το 2011 εργάστηκα στον χώρο της ψυχικής υγείας και παιδοψυχιατρικής σε δομές σχετικές με τη στήριξη και τη συμβουλευτική ενηλίκων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων,
καθώς και παιδιών-εφήβων και γονέων.

Φορέας Ψυχικής Υγείας Κλίμακα

Η ΚΛΙΜΑΚΑ ιδρύθηκε το 2000. Πρόκεται για έναν Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, με δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Προσφέρει υπηρεσίες ιατρικές, ψυχοκοινωνικές, ειδικής υποστήριξης και φροντίδας σε άτομα και ομάδες ευπαθείς με πολλαπλά προβλήματα που χρήζουν συστηματικής και ολοκληρωμένης παρέμβασης.

Παιδοψυχιατρικό Τμήμα Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός

Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, καλύπτει το Β και Γ Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων και επιπρόσθετα τον Δήμο Αγ. Δημητρίου και Δήμο Δάφνης. Το Ψυχιατρικό Τμήμα, λειτουργεί στον 9ο όροφο του Κτηρίου ΑΧΕΠΑ. Το Εξωτερικό Ιατρείο, λειτουργεί στον 3ο όροφο του Παλαιού Κτηρίου (Ιατρείο αριθμ. 24).

Μαζί για το παιδί

Το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Ένωση κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 με σκοπό να ενώσει ισότιμα τις προσπάθειές τους για τα παιδιά σε ανάγκη. Συνολικά τα σωματεία της Ένωσης προσφέρουν συντονισμένες υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Όραμα: Η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου υπηρεσιών, σε συνεργασία με αξιόπιστους και εξειδικευμένους φορείς ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την ανακούφιση κάθε παιδιού σε ανάγκη.

Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω

Το πρόγραμμα της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α. είναι εθελοντικό, δηλαδή απευθύνεται σε όλους τους χρήστες – ανεξάρτητα από ηλικία, που έχουν θετικό κίνητρο και διατυπώνουν το αίτημα της ένταξής του σε αυτό υπογράφοντας σχετικό συμβόλαιο. Η θεραπευτική προσέγγιση του εξαρτημένου ατόμου πρέπει να είναι πολυεστιακή (άτομο, οικογένεια, ομάδα), παρεμβαίνοντας στη βάση ενός συνολικού πλάνου σε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.
Systems Theory in Psycology

Η Συστημική σκέψη

H ιστορία της Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας ξεκινά λίγο πριν τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις και κραδασμούς στις κοινωνίες των ανθρώπων και η οικογένεια θεωρείται το καταλληλότερο προσφερόμενο σύστημα για τη μελέτη των επιπτώσεων που είχαν οι ραγδαίες εξελίξεις εκείνης της περιόδου.

Κάπως έτσι ξεκινά να αναπτύσσεται ο συστημικός τρόπος σκέψης και ανάλυσης, όπου βασικό σημείο είναι η θέαση του ατόμου ως μέλος ενός συστήματος. Αρχικά ξεκίνησε από την οικογενειακή θεραπεία και σήμερα εφαρμόζεται σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες. Ένα σύμπτωμα εκφράζει όχι μόνο τη δυσκολία ενός ατόμου, αλλά και του ευρύτερου συστήματος (οικογένειας).

Η Συστημική Ψυχοθεραπεία λοιπόν είναι μια προσέγγιση όπου αντιλαμβάνεται το άτομο ως βιοψυχοκοινωνική ολότητα που βρίσκεται
σε ένα σύστημα (οικογένεια, ζευγάρι, εργασιακός χώρος κ.λπ.) που αλληλεπιδρά και συνεξελίσσεται.